понедельник, 27 апреля 2015 г.

Чи потрібна Україні ядерна енергетика?

Чи потрібна Україні ядерна енергетика?

Історія виникнення:

1977-й рік — рік народження української атомної енергетики. У промислову експлуатацію введено перший енергоблок Чорнобильської АЕС з реактором РБМК-1000 (1000 МВт). Зростаюча потреба в електроенергії, прагнення замінити теплові та гідроелектростанції на потужніші — атомні, сприяли їх швидкому будівництву. На час техногенної аварії на 4-му блоці Чорнобильської АЕС (квітень 1986) в Україні перебувало в експлуатації 10 енергоблоків, 8 з яких потужністю 1000 МВт.
Чорнобильська АЕС
У 1986 та в 1990 роках — Верховною Радою УРСР було впроваджено мораторії на будівництво нових АЕС (в 1990 на 5-ть років). 21 жовтня 1993 року мораторій було знято Верховною Радою України. Мораторії не стосувалися енергоблоків, які були в процесі будівництва, тому з 1986 по 1990 було введено в експлуатацію 6 атомних блоків потужністю 1000 МВт кожний: три на Запорізькій АЕС і по одному на Південно-Українській, Рівненській та Хмельницькій АЕС. На час здобуття незалежності (серпень 1991 р.) в Україні працювало 15 енергоблоків на 5 атомних електростанціях.
Після розпаду СРСР Чорнобильська АЕС поступово виведена з експлуатації. Взамін закритих на ній енергоблоків, на інших електростанціях було введено в експлуатацію три нових енергоблоки. Таким чином, станом на 2012 рік, працює 4 АЕС на яких працює 15 реакторів, які виробляють близько 50 відсотків загальної електроенергії України.
Недобудована Кримська АЕС


Енергогенеруючі українські АЕС:


  • Запорізька АЕС
  • ™Південноукраїнська АЕС
  • ™Рівненська АЕС
  • Хмельницька АЕС™

 Чорнобильська АЕС з 2000 року не генерує енергії, всі енергоблоки зупинені і ведуться роботи по повному виводу її з експлуатації та усунення всіх екологічних наслідків.
 В Україні, також, існує ще 4-ри недобудовані АЕС:™

  • Харківська АТЕЦ 
  • Одеська АТЕЦ 
  • Кримська АЕС 
  • Чигиринська АЕС

Основними завданнями ядерної промисловості України є:
  1. Нарощування і удосконалення структури промислових запасів на Новокостянтинівсько-Докучаєвському гірничодобувному комплексі, що проектується, проведення детальної бурової розвідки Докучаєвського родовища із завершенням її у 2005 році та апробації цих родовищ у Державній комісії по запасах корисних копалин України;
  2. Розвідка і підготовка до промислового освоєння Криничанського і Новогур'євського родовищ у пісковикових відкладах палеогену для їх розроблення за методом підземного вилуговування із застосуванням карбонатно-содового вилуговування, а також попереднє випробування методу киснево-содової схеми на Сафонівському родовищі спільно із Східним гірничо-збагачувальним комбінатом;
  3. ™Пошуки багатого уранового зруденіння в північно-східній частині Кіровоградського блоку, у тому числі Казанківсько-Жовтоводинському рудному районі;
    ™пошуки багатого зруденіння в структурах невідповідності на північно-західному схилі Українського щита;
  4. Масові пошуки радіоактивної сировини, які супроводжують весь комплекс геологорозвідувальних та інших робіт, пов'язаних з дослідженням надр.

Рівненська АЕС
АЕС, їх переваги та недоліки:     

   Переваги:
  1.    Економія органічного палива;
  2.       ™Малі маси пального;
  3.       ™Отримання великої потужності з одного реактора;
  4.       Низькі транспортні витрати енергії;
  5.  ™     Відсутність потреби в атмосферному повітрі»
  6. ™      АЕС не забруднюють атмосферу, не вимагають створення великих водосховищ, що займають великі площі.
                           Недоліки:
  1.  ™Безпека реактора (можливість аварії з розгоном реактора, радіоактивні викиди в навколишнє середовище);
  2.  ™     Радіоактивні відходи (утилізація відпрацьованого палива);
  3.       ™Особливості ремонту;
  4.       ™Складність ліквідації ядерного енергетичного об'єкта;
  5.      ™ Висока кваліфікація і відповідальність кадрів;
  6.       ™Доступність для тероризму і шантажу з катастрофічними наслідками;
  7.       ™Дорого коштує видобуток палива.
Сировина:
Задоволення потреб сировини для атомної енергетики на 30 % досягається за рахунок розробки нині діючих родовищ — Ватутінського, Центрального та Мічурінського і введення в дію Новокостянтинівського родовища.
Загальний стан уранової мінерально-сировинної бази задовільний. Основу її становлять великі за запасами родовища урану в натрових метасоматитах. Однак уранові руди цього типу бідні за якістю. Добутий уран через відносно високу собівартість (40 — 80 доларів США за кілограм) не може конкурувати на світовому ринку.
Друге місце за своїм промисловим значенням займають родовища у вуглисто-піщаних відкладах палеогену. Частина родовищ — Девладівське у Дніпропетровській області. Братське у Миколаївській області — практично розроблені за методом кислотного підземного вилуговування. Хоча окремі родовища цього типу невеликі за запасами, але їх загальні ресурси значні. На сьогодні експлуатацію цих родовищ припинено головним чином через екологічні проблеми. Однак у світовій практиці застосовується содово-кисневе вилуговування, яке не створює екологічних проблем.
Структура української електроенергетики

Ядерна енергетика сьогодні:

Усі здобутки сучасної цивілізації – величезна різноманітність товарів, різний за швидкістю і комфортом транспорт, космічні польоти і т.д. - можливі завдяки тій величезній кількості штучної енергії, яку виробляє людство. В основі виробництва теплової та електричної енергії лежить процес спалювання копалин енергоресурсів – вугілля, нафти, газу.
 Масштаб добутку та витрачання копалин енергоресурсів, металів, споживання води, повітря для виробництва необхідної людству кількості енергії величезний, а запаси ресурсів, обмежений. Особливо гостро стоїть проблема швидкого вичерпування запасів органічних природних енергоресурсів, так як більшість ресурсів не відновлюється, по крайній мірі, в помітній кількості.
В історії людства не було наукової події, більш видатної за своїми наслідками,ніж відкриття ділення ядер урану. Цей винахід прибавив до запасів енергетичних копалин палива істотний вклад ядерного палива. Запаси урану у земній корі оцінюються величезним числом 1014 тонн. Але основна маса цього багатства знаходиться у розсіяному стані – у гранітах, базальтах.Але багатих родовищ урану, де добуток був би недорогим, відомо порівняно небагато.Тому масу ресурсів урану, котру можна здобути при сучасній технології та при помірних цінах, оцінюють у 108 тонн. Людина отримала у своє розпорядження величезну, ні з чим незрівнянну силу, нове могутнє джерело енергії, закладене в ядрах атомів, - ядерну енергію.

Сфери використання ядерного палива:

  • На АЕС.
  • В ракетних двигунах ядерного типу.



Чорнобильська трагедія:

26 квітня 1986 р. позначене чорними барвами в історії України. Саме того дня стався вибух на 4-му енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції . 26 квітня 1986 при проведенні проектних випробувань однієї з систем забезпечення безпеки приблизно о 1:23 відбувся вибух, який повністю зруйнував реактор. Будівля енергоблоку, покрівля машинного залу частково обвалилися. У різних приміщеннях і на даху виникло понад 30 вогнищ пожеж. Основні осередки пожежі на даху машинного залу до 2:10 і на даху реакторного відділення до 2:30 були пригнічені. До 5:00 26 квітня пожежа була ліквідована.
Після розтравлення палива зруйнованого реактора приблизно о 20:00 26 квітня у різних частинах центрального залу 4 блоку виникла пожежа великої інтенсивності. До гасіння пожежі внаслідок важкої радіаційної обстановки і значної потужності горіння штатними засобами не приступали. Для ліквідації загоряння та забезпечення підкритичності дезорганізованого палива використовувалася вертолітна техніка.
У перші години розвитку аварії був зупинений сусідній 3-й енергоблок, відбулись відключення устаткування 4-го енергоблоку і розвідка стану аварійного реактора.
У результаті аварії стався викид в навколишнє середовище до 14×1018 Бк, що становить приблизно 380 мільйонів кюрі радіоактивних речовин, зокрема ізотопів урану, плутонію, йоду-131 , цезію-134, цезію-137, стронцію-90.

Наші висновки:

Розвиток країни визначається рівнем розвитку електроенергетики. Але у кожній країні існує проблема забруднення навколишнього середовища продуктами згоряння, теплове, ядерне забруднення. Атомні електростанції мають певні переваги перед іншими. Вони найбільш екологічно «чисті». При розумній експлуатації атомні станції не роблять ніяких викидів в атмосферу. Для роботи АЕС потрібно порівняно мало атомного палива: 1г урану замінює 2,5т нафти, або 3т вугілля.
         АЕС не дають ніяких радіоактивних викидів і цілком можуть забезпечити на планеті необхідну людству енергію.
       Найбільша проблема – відходи. Відпрацьоване паливо, сповільнювач, регулюючі стрижні, елементи конструкції – всі вони випромінюють радіацію, і тому небезпечні для живої природи. Куди дівати цей непотріб – це питання, що потребує вирішення.

Використані джерела:



Комментариев нет:

Отправить комментарий